duminică, 24 ianuarie 2010

Mica "Mare" Unire



Astazi , ar cam trebui sa scriu despre Mica Unire cea a Principatelor Romane - de la 5 Ianuarie 1859 la Iași și din 24 Ianuarie 1859 de la București - si sa le reamintesc celor ce au "cam uitat" de Alexandru Ioan Cuza.
Devenit domnitor a celor doua principate , Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.
Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului..
Despre unire si despre Cuza au aparut multe povesti asa ca aveti si aici una dintre ele foarte cunoscuta : Mos Ion Roata si Unirea

2 comentarii:

  1. ..din pacate nu avem respect pentru istorie,ci doar preocupari urgente pentru sine.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred si eu la fel si mai cred ca ne uitam trecutul prea repede si prea des .

    RăspundețiȘtergere