sâmbătă, 5 decembrie 2009

Mos Nicolae



Indiferent de varsta, fiecare dintre noi asteapta cu sufletul la gura seara de 5 decembrie. E seara lui Mos Nicolae, seara care ne aduce zambete cat pentru un an. Fie ca am fost sau nu cuminti, sarbatorile de basm ale iernii si mirosul dulce al cetinei ne face sa ne bucuram de fiecare clipa petrecuta alaturi de cei dragi si de fiecare fulg de nea.
In aceasta seara ne lustruim constiinciosi ghetutele si ne strecuram tiptil tiptil, asteptand sa se intample… minunea, pentru ca pe Mos Nicolae nu l-a vazut nimeni niciodata. Astăzi, cei mici vor sta sa-l pândească pe mosul cel darnic .
Cine este Mos Nicolae?
In Romania, Mos Nicolae a preluat numele si data de celebrare ale Sfantului Nicolae, cel mai popular sfant din Ardeal iar conform traditiei, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de „sannicoara”. In traditia de azi, el are atributii care nu se potrivesc cu caracterul ierarhic al Sfantului Nicolae. Astfel, el este iscoada lui Dumnezeu pe langa Diavol, avand grija de orfani, vaduve si fete, si salvandu-i pe marinari de la furtuna sau inec si este invocat de cele mai multe ori de catre soldati in razboaie.
Povestea lui Mos Nicolae
Printre cele mai cunoscute legende cunoscute este cea in care Sfantul Nicolae a ajutat trei fete foarte sarace al caror tata vroia sa le vanda, pentru a-si strange avere. Plansetele si rugamintile fetelor nu il induiosau pe batranul cu suflet de piatra, asa ca, Sfantul Nicolae a aruncat pe furis o punga cu galbeni in camera celei mai mari dintre surori. Astfel aceasta a putut sa se marite, avand zestre. In urmatorii doi ani, el a facut acelasi lucru si pentru celelalte doua fete, salvandu-le de la o viata de chin si daruindu-le sansa de a avea un viitor.
O alta poveste spune ca Sfantul Nicolae, aflat in pelerinaj pe urmele lui Iisus, se afla intr-o corabie pe mare. Deodata s-a starnit o furtuna groaznica, iar toti calatorii erau in primejdie de a-si pierde viata. Sfantul Nicolae s-a rugat, iar marinarii au fost surprinsi de cat de repede s-a potolit furtuna. De atunci se spune ca Sfantul Nicolae este patronul marinarilor si al calatorilor.
Dar nu numai la noi se serbează moșul :
La Vikingi, zeul Odin călătorea in toata lumea pe timp de iarna si impartea darurii celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. In Hawaii, mosul isi coboara sacul incarcat cu daruri, dintr-o barca, iar in Ghana, acesta vine din jungla. In Danemarca, legenda spune ca mosul este ajutat de elfi, carora copiii le pregatesc farfurii cu lapte pentru a le multumi. In credinta polonezilor, darurile sunt aduse de stele, iar ungurii sunt convinsi ca ingerii sunt cei care impart cadourile. Italienii au un personaj mai aparte, numit la Belfana, care nu ar fi vrut sa ii indrume pe magi la Bethleem, si astfel, a fost blestemat sa mearga din casa in casa pentru a-l gasi pe pruncul Iisus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu