joi, 15 aprilie 2010

Madrid , Toledo - Spania 2010 ( II )


Toledo este capitala provinciei autonomă Castilla-La Mancha . A fost cucerit de spanioli în 1369 de la mauri devenind un important centru comercial , cultural si politic, având si rangul de capitala a statului spaniol pana in anul 1563 cand Feipe II a transfera curtea regală la Madrid.
Edificiul Alcazar , mica Sinagoga - ramasita trecerii evreilor prin oras ,Catedrala Santa Maria de Toledo (Gotică, sec.XIII), Mânăstirea San Juan de los Reyes
Poarta Soarelui , Poarta Alcantara , Biserica Santiago de Arrabal si Biserica Santo Tome , Moscheeia de Tornerias , Piaţa de Zocodover , Mânăstirea San Domingo Vechiul,
Casa Temple fostă proprietate a Ordinul Templierilor sau Palatul din Amusco ori Palatul Arhiepiscopal sunt doar cateva din frumusetile care s-au conservat si pe care le puteti admira daca aveti rabdarea de-a parcurge stradutele inguste , medievale , cu piciorul . Va puteti bucura de frumusetea orasului la fiecare pas căci trecutul istoric al acestuia s-a pastrat in integralitate , fiecare piatra avand propria-i poveste (vezi foto sculptura cu Isus de pe peretele unei case - veche de peste 500 de ani)
Toledo , un oras plin de istorie , frumusețe si putere te va cuceri indiferent daca-i cunosti sau nu povestile. E de ajuns sa-i vizitezi bisericile, Catedrala sau manastirile , sa-i admiri arhitectura , grandoarea , măreția , unicitatea .
In toate piețele veți găsi o sumedenie de magazine de suveniruri cu armuri, spade , lancii si pistoale , personaje istorice sau mitologice , ori magazine de dulciuri sau barulețe care la ora mesei se transforma pentru 2 ore în restaurante și unde poti manca dar la prețuri pe măsură - circa 10 euro/porția . O vizita la Catedrala costa 8 euro/persoana dar este magnifica nu numai la exterior ci si in interior si merita banii . Nu ratați nici Manastirea San Juan de los Reyes unde nu veți plăti decât 3 euro/persoana dar va veti bucura de imagini arhitecturale exceptionale (foto gradina )
V-as invita sa nu ratati nici magazinul de dulciuri al măicuțelor cu produse foarte bune din ciocolata sau aluat, dar unde preturile sunt chiar mai mult decat piperate : 4 prajiturele de ciocolata au costat 13,95 euro - se vand la gramaj deci nu intrebati cat costa una ca nu știu :))- dar au fost cu adevărat delicioase si daca faci efortul doar odata , merită !!.
Toledo , orașul cetate , te cucerește . Toledo , te va vrăji cu istoria , frumusețea , arhitectura , căldura oamenilor și curățenia locurilor . Pe mine unul a reușit sa ma convingă ca-și merita renumele , ca merita sa-l revăd și chiar am s-o fac cândva. Toledo , nu e doar istorie e si o parte din Spania , o părticică din civilizația și cultura umanității . Toledo , orașul cetate , e civilizația însăși !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu